Dodano: 09.08.2022
dezynfekcja w gastronomii

W niewielu innych branżach dokładna dezynfekcja ma równie duże znaczenie jak w gastronomii. Zachowanie czystości w lokalu często stanowi o tym, czy uda mu się utrzymać na rynku. Klienci nie wybaczają błędów w tym zakresie. Dzięki temu artykułowi dowiecie się, jakich zasad warto przestrzegać przy wykonywaniu dezynfekcji w gastronomii oraz jakich środków powinno się używać przy tego rodzaju zabiegach.

Istota czystości w lokalu gastronomicznym

W przypadku lokali gastronomicznych prawidłowo wykonywana dezynfekcja ma szczególnie duże znaczenie. Umożliwia przygotowywanie posiłków w sterylnych warunkach. Wszelkie zaniedbania w tej kwestii mogą nieść za sobą bardzo poważne konsekwencje, włącznie z poważnymi zatruciami wśród klientów. Wymóg regularnego przeprowadzania zabiegów dezynfekcji przy wykorzystaniu odpowiednio dobranych środków jest też uwarunkowany prawnie. Jeśli w czasie kontroli okaże się, że lokal nie spełnia wszystkich wymagań, właściciel może zostać surowo ukarany, a restauracja może nawet zostać zamknięta.

Wymagania prawne a czystość

Szczegółowe wymagania w zakresie dezynfekcji lokali gastronomicznych określa Dobra Praktyka Higieniczna i Produkcyjna (DPH). Reguluje ją art. 3 ust. 3 pkt. 8 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zawarte w nim przepisy są wiążące dla właścicieli restauracji.

Prawidłowa dezynfekcja w gastronomii

Aby zabiegi dezynfekcji przynosiły pożądane rezultaty, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Kluczowe znaczenie ma systematyczność. W związku z tym, że w lokalach gastronomicznych każdego dnia pojawiają się setki osób, czyszczenie powinno być przeprowadzane z odpowiednią częstotliwością. W przeciwnym razie nawet najskuteczniejsze środki dezynfekujące nie będą spełniały swojego zadania.

Jakie środki czystości stosować do codziennej dezynfekcji?

Wybierając preparaty do dezynfekcji, powinno się kierować przede wszystkim ich skutecznością oraz wygodą użycia. Ważne, by działały sprawnie i szybko się wchłaniały. Instrukcja użycia, którą każdy producent środków dezynfekujących obowiązkowo musi do nich dołączać, nie może być zbyt skomplikowana. Należy mieć na uwadze, że w czasie, gdy ruch w lokalu jest szczególnie intensywny, dezynfekcja nie może zajmować zbyt wiele czasu. Ponadto należy używać produktów zgodnie z ich przeznaczeniem — płyn wirusobójczy do powierzchni nie powinien być używany do czyszczenia rąk.

Wygoda i ładny zapach

Używanie bakteriobójczych płynów do dezynfekcji powierzchni PureQueen w lokalach gastronomicznych jest bardzo wygodne dla restauratorów ponieważ zdezynfekowane powierzchnie mogą mieć kontakt z żywnością i nie trzeba tracić czasu na spłukiwanie ich wodą.

Dodatkowym atutem środków PureQueen jest piękny zapach, który na długi czas pozostaje w pomieszczeniu. To załuga używanych w produkcji wysokiej jakości zapachów (bez alergenów), które są zaliczane do zapachów perfumeryjnych.

czystosc i higiena w gastronomii

Sterylne przygotowywanie i podawanie jedzenia

Odpowiednie warunki przygotowywania i podawania posiłków również są bardzo ważne. To od nich zależy jakość i smak serwowanych potraw, ale również bezpieczeństwo i zdrowie klientów. Ważne, aby każdy pracownik, który ma kontakt z żywnością, przy jej przyrządzaniu używał jednorazowych rękawiczek. Niedopuszczalne jest, by ta sama para rękawic była używana do serwowania posiłków i przyjmowania zapłaty, co niestety jest bardzo częstą praktyką w wielu budkach z jedzeniem na wynos.

Dezynfekcja okresowa

Należy zadbać również o regularne przeprowadzanie dezynfekcji w lokalu z określoną częstotliwością. Najlepiej przygotować specjalny grafik, w którym każdy z pracowników odpowiedzialnych za sprzątanie w konkretnym okresie będzie potwierdzał wykonanie odpowiednich czynności własnoręcznym podpisem.

Jak jeszcze zachować sterylną czystość w gastronomii?

W utrzymaniu czystości w lokalach gastronomicznych ważną rolę odgrywa również udostępnianie preparatów do dezynfekcji klientom. Najlepiej, jeśli płyny antybakteryjne do rąk będą się znajdowały przy wejściu do restauracji, baru, czy kawiarni, a także w łazienkach. Warto zwracać uwagę na to, czy klienci rzeczywiście z nich korzystają, ponieważ nieprawidłowa dezynfekcja rąk to jeden z najważniejszych czynników odpowiadających za rozprzestrzenianie się wirusów, w tym również koronawirusa.

Zachowaj sterylność w swoim lokalu z nami

Oferta Purequeen w zakresie środków dezynfekujących jest w stanie zaspokoić wszelkie wymagania. Mamy w swoim asortymencie preparaty w różnych formach i różnych pojemnościach, dzięki czemu łatwo dopasować je do potrzeb konkretnego użytkownika. Oprócz skuteczności działania kładziemy duży nacisk również na komfort użytkowania naszych produktów. Autorska receptura wyróżniająca się wysoką zawartością składników nawilżających zapobiega przesuszaniu skóry, a w przypadku pracowników gastronomii, którzy muszą sięgać po tego rodzaju środki bardzo często, ma to szczególnie duże znaczenie.